Huskeliste til deg som skal arrangere konfirmasjon

To hender som skriver i en notatbok

Å arrangere konfirmasjon skal være gøy, men det krever en del planlegging. Vi gir deg tipsene som gjør at du kommer deg knirkefritt gjennom den store dagen.

Konfirmasjon er en stor begivenhet – både for konfirmanten selv og de foresatte. Det må selvfølgelig feires! Men før du kan ta på deg finstasen og heise flagget, er det lurt å sette av litt tid til planlegging, slik at selve dagen blir en fin opplevelse både for deg og konfirmanten. Under har vi samlet en rekke tips og råd som gjør det gøy å arrangere konfirmasjon.

Gjesteliste

Mange lurer på hvem og hvor mange det er vanlig å be i en konfirmasjon. Selv om det ikke finnes et fasitsvar, er det vanlig å be nærmeste familie – i tillegg tanter og onkler med barn.

Mange ber også faddere og andre nære bekjente – som for eksempel en nabo eller god venn av familien. Det viktigste er at gjestelisten består av mennesker som har en relasjon til konfirmanten, og som kan være med på å gjøre feiringen vellykket.

Budsjett og lokale

Når du har fått tilbakemelding på hvor mange som kommer, er det på tide å sette et budsjett for feiringen. Hvor mye skal du bruke på mat, hvor mye skal gå til pynt, og skal dere leie lokale eller arrangere konfirmasjonen hjemme? Uansett hvor du ender opp med å feire, kan det være lurt å velge et lokale som har god plass, nok bord og stoler og et kjøkken som er lett tilgjengelig.

Dekorasjoner og borddekking

Et konfirmasjonsbord skal representere konfirmanten, så bruk gjerne litt tid på å planlegge hvilket tema dere skal velge. Et tips er å bruke gamle barndomsminner som pynt, for eksempel konfirmanten sine første sko eller gamle barndomsbilder. Du kan også velge tema basert på interesserer konfirmanten har, for eksempel fotball eller dyr. La gjerne konfirmanten delta i planleggingen – kanskje har han/hun forslag til tema og farger.

Sanger og taler

I en konfirmasjon er det ofte både sanger og taler til ære for konfirmanten, men hvor mange avhenger av hvor mange gjester dere er. Hør med gjestene hvem som ønsker å holde tale for konfirmanten, så vet du hvor mye tid du skal sette av. Og kanskje skal du selv holde tale? Slik forbereder du en konfirmasjonstale.

Kaker

Ingenting sier konfirmasjon mer enn et bugnende kakebord! For er det en dag kakebordet skal bugne, så er det på konfirmasjonsdagen! Og det beste av alt; du kan spørre gjestene om hjelp dersom du ikke rekker å bake selv. Men husk at det kan være lurt å lage en oversikt over hvem som baker hva, slik at du ikke ender opp med fem like kaker. Og for all del, ikke glem favorittkaka til konfirmanten!

Mat og drikke

Koldtbord har lenge vært en sikker vinner når man skal arrangere konfirmasjon. Da er du sikker på at alle får noe de liker. Koldtbord er dessuten enkelt å lage selv dersom du synes det blir for dyrt å bestille mat. Ønsker konfirmanten noe litt mer moderne enn et koldtbord, er tapas et perfekt alternativ. Vil dere slå på stortromma kan dere diske opp med en en treretters middag.